14. april 2011

Garanterer kursendring

Ved kommunevalget i Sør-Odal avgjør velgerne om de ønsker et skifte og en kursendring i kommunen. Glåmdalen hadde fredag 7. april en artikkel og en analyse av de mulige resultatene i Sør-Odal. Men avisa hadde gjort en dårlig jobb i forkant, og uteglemt felleslisten mellom Kristelig Folkeparti og Venstre. Riktignok ble felleslisten publisert dagen etter, men like fullt var analysen og kommentaren mangelfull.

Det sentrale spørsmålet er om de partiene som i dag er i opposisjon er villig til å gjøre endringer. Er de villige til å redusere bruken av penger på renter, avdrag og administrasjon? Og er de villig til å bruke de innsparte pengene på omsorg og skole? Kan velgerne stole på dette? Mitt svar er nei.

Alle partiene har vært med på vedtak som har resultert i at kommunen i dag har en enorm gjeld, og alt for høye kostnader til administrasjon og ledelse. Det er Arbeiderpartiet som sitter med flertallet, og som derfor har hovedansvaret for dette vanstyret. Men de andre partiene har ikke brukt mulighetene til å stemme i mot. Både Sv, Sp, H, FrP og Pensjonistpartiet har gjentatte ganger stemt for forslagene fra Ap. I det fatale budsjettmøtet sist desember kunne opposisjonen samlet et alternativt flertall, hvis de hadde snakket sammen. Men det gjorde de ikke. Og FrP stilte med en representant for lite. Jeg synes det smaker av uansvarlighet fra opposisjonspartiene å ikke benytte den muligheten som var tilstede da budsjettet for 2011 skulle vedtas.

Glåmdalen har altså rett i at noen av partiene har stelt seg slik at de ikke har innflytelse. Men det er likevel større muligheter for en kursendring etter valget enn det som antydes i avisas kommentar. Felleslisten mellom Kristelig Fokkeparti og Venstre øker muligheten. Vi garanterer at vi vil bruke våre stemmer til en endring. Og det er svært sannsynlig at vi havner i en posisjon i midten, hvor vi kan avgjøre hvilket parti som får ordføreren. Vi oppfordrer derfor de som ønsker økt satsing på omsorg og skole til å stemme KrF/V. Det er en stemme til politikere som garanterer kursendring.

2 kommentarer:

  1. Bra bloggpost, og (dessverre) nesten helt korrekt analysert når det gjelder de øvrige partiers innsats. (Unntaket er Høyres eget budsjettforslag for 2011).

    Du har forøvrig fått med alt etter første avsnitt to ganger. Det kan du sikkert redigere.

    SvarSlett
  2. Takk for kommentar Lasse!
    Jeg gir deg rett i at Høyre hadde et alternativt budsjettforslag for 2011 som tok tak i mange av de sentrale problemnee. Det som manglet var at Høyre, og de andre partiene i opposisjon, snakket sammen på forhånd, slik at de hadde samlet seg om et felles forslag. Da hadde de fått flertall (inkludert den ene som har brutt ut fra APs gruppe).

    Takk for tipset om gjentakelse av avsnitt. Slik går det når man bruker klipp og lim :-). Men nå er det ordnet.

    SvarSlett