9. mai 2011

Miljøgate eller omkjøringsvei?

Innbyggerne i Sør-Odal har engasjert seg sterkt i valget mellom miljøgate eller omkjøringsvei for fv. 175 gjennom Skarnes sentrum. Vi i KrF/V støtter under tvil forslaget om omkjøringsvei. Tvilen kommer av at valget mellom miljøgate eller omkjøringsvei er et valg mellom to dårlige løsninger.
  • En miljøgate vil gjøre fv. 175 gjennom Skarnes sentrum tryggere, men den vil sinke trafikken alt for mye.
  • Med en omkjøringsvei som avlastning oppnår man en tryggere vei i sentrum, men flytter problemet til den nye veien. Om kort tid vil den også bli overbelastet.


Det egentlige problemet
Ingen av politikerne som har uttalt seg har tatt tak i det som egentlig er problemet. Kanskje fordi de har vært med på beslutningene som har skapt problemet. Trafikken gjennom Skarnes sentrum er for stor. Dette gjelder både gjennomgangstrafikk, trafikk fra boligområdene på Tronbøl og fra næringsvirksomheten på Tronbøl og Disenå.
Det er ikke enkelt å løse dette trafikkproblemet, men det lar seg gjøre med en rekke tiltak.
  • Det egentlige problemet er at trafikken er for stor, og at den øker. Kommunen må planlegge videre utbygging slik at trafikkbelastningen ikke blir større. Det bør ikke bygges mer i området Tronbøl-Østerengbråtan-Tanumkollen. Nye utbyggingsområder bør i stedet legges til områder som har god tilgang til vei og skole. De meste aktuelle arealer er etter vår mening strekningene Ullern-Korsmo, Korsmo-Oppstad og Slåstad-Sander.
  • Bygging til næringsvirksomhet og forretninger bør også gjøres slik at trafikken ikke øker gjennom Skarnes sentrum.
  • På lang sikt må det bygges en ny bru over Glomma sør for Skarnes, for å lede gjennomgangstrafikken utenom sentrum.
En av kommunens viktige oppgaver er å legge en plan for hvor folk skal bo. I planen må det tas hensyn til miljøet, trafikk og veier, plassering av skolene, tilgjengelige arealer, pendlermuligheter og nærhet til friluftsarealer.
Hittil har ikke det politiske flertallet i Sør-Odal gjort dette godt nok. Dette er en av grunnene til at vi mener det er behov for nye politikere inn i kommunestyret. Vi garanterer at vi vil prioritere denne viktige oppgaven.

Ole Tamlag, listetopp
KrF/V Sør-Odal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar