13. august 2011

La valgkampen få innhold

Vi står nå ved starten av en valgkamp som vil bli annerledes enn vi trodde. Vi er et folk som er påført både sorg og sjokk etter den tragiske terroren 22/7. Det vil ta tid før sjokket gir seg, og sorgen vil aldri bli helt borte, bare forandre seg.
I valgkampen bør det bli en «lavere» temperatur, og en forsiktigere retorikk og språkbruk. Vi bør være mykere med hverandre i denne perioden hvor vi skal bearbeide sorgen og sjokket. Og vi skylder spesielt de som ble drept, og de etterlatte, at vi viser dem respekt og heder, ved å føre en mykere valgkamp. Men vi må ikke la dette ønsket om en nedtonet debattform hindre oss i å ta opp spørsmål knyttet til innvandring og integrering. Dersom vi bevisst unngår dette temaet gir vi etter for terroren.


Ved forrige kommunevalg foreslo vi i KrF at Sør-Odal kommune skulle legge til rette for bosetting av innvandrere. I løpet av de fire årene etter dette har det skjedd for lite. Vi kan i vår kommune gjøre mye mer. Det er derfor nødvendig at vi gjentar forslaget.

Hvorfor rask bosetting er viktig
Når flyktninger søker tilflukt i Norge blir de plassert i asylmottak. Der bor de midlertidig i påvente av å få sin søknad om asyl behandlet. Dersom de blir gitt opphold i Norge er planen at de skal flytte til en fast bopel i en av Norges kommuner. Dessverre er det alt for få kommuner som legger til rette for slik bosetting. Og det kommer ikke færre flyktninger til Norge selv om mange kommuner holder igjen. Dette fører i stedet til at mange blir boende alt for lenge i overfylte asylmottak.

Når innvandrerfamilier blir boende i mottak i både måneder og år, skaper det frustrasjon og vantrivsel. Av og til går denne frustrasjonen over i uro og problemer. Alle trenger å komme raskt over i en «normaltilstand» med fast bopel, jobb og/eller skole.

En annen negativ virkning av at få kommuner tilrettelegger for bosetting, er at et stort antall av innvandrerne blir boende i de største byene, særlig i Oslo. Dette vanskeliggjør en god integrering i det norske samfunnet.

Det er en forutsetning for å lykkes med integreringsarbeidet at kommunene bosetter flyktninger så raskt som mulig. I Sør-Odal kan vi gjøre mer for å gi innvandrere mulighet til å bosette seg i kommunen. Vi synes det er overraskende at Ap, som sitter med flertallet i Sør-Odal, i mange år har bremset for bosetting av innvandrere. Det er nesten så vi skjemmes over dette. Nå er tiden inne for at vi tar vår del av det nasjonale ansvaret. Det handler om å skape menneskeverd for alle, også de som har tatt tilflukt her i landet.

Ved å gi din stemme til felleslisten KrF/V stemmer du inn nye politikere i kommunestyret som vil at Sør-Odal skal ta sin del av ansvaret. - «Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred» (N. Grieg).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar