6. september 2011

Vil løfte eldreomsorgen

Vi nordmenn er gode mennesker som vil det beste for våre neste. Dette viser seg blant annet i eldreomsorgen, hvor vi alle ønsker at våre eldre skal ha det godt. Likevel er det mye som ikke er bra nok, både nasjonalt og lokalt.

Sør-Odal er en av kommunene hvor det dessverre ikke er god nok eldreomsorg. God nok til at våre eldre får beholde et verdig liv også i sin alderdom. Dette må rettes opp, og vi mener vi har oppskriften.



  1. Det er kommunestyret som avgjør hvor god eldreomsorgen blir når budsjettet vedtas. Politikerne må erkjenne at eldreomsorgen er en av de to viktigste tjenestene kommunen driver med (den andre er skole/barnehage). Etter en slik erkjennelse må det også følge vilje til å gi bedre økonomi i eldreomsorgen enn i dag.
  2. Et hovedmål må være at man skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. De aller fleste trives best hjemme. Vi vil styrke kommunens hjemmetjeneste både i den delen som gir helsemessig hjelp, og i den delen som gir hjelp til renhold, innkjøp og lignende.
  3. For mange eldre kommer det likevel en tid hvor man ikke kan bo hjemme, men trenger plass i en tilrettelagt omsorgsbolig, i et aldershjem eller i et sykehjem. I Sør-Odal har det vært for mange som har måttet vente for lenge på å få plass. Kommunen må gjøre en bedre beregning av hvor mange som kommer til å trenge plass, og sørge for å ha nok plasser til enhver tid.
  4. Alders- og sykehjemmene skal ha nok bemanning til at de som bor der får godt stell. Man skal kunne stå opp og legge seg når man selv vil, dusje når man selv vil og kunne ta i mot besøk når man selv ønsker det. 
  5. Også eldre har behov for å delta i ulike aktiviteter sammen med andre. Vi mener det må sikres gode aktivitetstilbud for eldre for å aktivisere og skape hygge. 
  6. Demenssyke må gis kvalifisert helsehjelp. Tilbud om dagsenter/aktiviteter for hjemmeboende samt samtalegrupper og kurs for pårørende.
Flertallet i Sør-Odal kommunestyre har tatt en rekke gale beslutninger som har gitt kommunen svært dårlig økonomi. Nå må den dårlige økonomien rettes opp. Da er det viktig å skjerme de tjenestene som er viktigst.

Mottoet ”Menneskeverd i sentrum” er en ledetråd for våre standpunkter. Menneskeverd i alderdommen er så viktig at vi mener eldreomsorgen må skjermes mot nedskjæringer. De politikerne som nå sitter i kommunestyret har de siste årene gjort økonomiske kutt i omsorg og helse. Vi mener kuttene må tas andre plasser. Dersom vi får plass i kommunestyret vil vi bruke muligheten til å foreslå en styrking av eldreomsorgen. En stemme til felleslisten KrF/V vil være en stemme til menneskeverd for eldre.

Ole Tamlag (KrF), ordførerkandidat
Kristin K. Ødegaard (V), 2. kandidat
Audni Ferger (KrF), 3. kandidat
Felleslisten KrF/V Sør-Odal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar