15. mars 2010

Politikere uten ryggrad

Situasjonen i Sør-Odal kommune er dramatisk for innbyggerne. Kommunestyret har vedtatt sterke reduksjoner innenfor helse, omsorg og skole. Årsaken til dette er ikke at kommunen har hatt for lite penger, men at pengene er brukt feil i mange år. Det politiske flertallet har ikke hatt ryggrad til å gjøre de riktige valgene, men har stadig vært på stemmefiske. Dette har resultert i dyre løsinger som kommunen nå må slite med.

De valgene som ble tatt i budsjettvedtaket fra 4. mars år er nok en gang preget av stemmefiske. Flertallet av politikerne nekter å ta konsekvensen av realitetene. I De bestemmer at grendeskolene skal bestå, men kutter dramatisk i antall ansatte lærere. Dermed får barna i kommunen dårligere opplæring. I ungdomsskolen må elevene fortsette å være i bygninger med kalde rom, elendige sanitærforhold, tilnærmet ubrukbar gymsal og ubrukbare naturfagrom. Listen kunne vært gjort lengre. I helse og omsorg kuttes det så mye at de som trenger pleie på langt nær vil få det de trenger.

Vi vil berømme Høyre, og Lasse Gulbrandsen, som var de eneste som var modige nok til å komme med alternative forslag. Selv om vi ikke kan si oss enige i alle forslagene fra Høyre, satte Gulbrandsen fingeren på den riktige løsningen. Kommunen må redusere driftskostnadene og selge unna eiendom på andre områder enn skole og helse/omsorg.
  • Kommunen må selge mer eiendom. SIAP og Solbakken er aktuelle eiendommer å selge. Salg av disse kan gi kapital som kan brukes til blant annet å bygge ny ungdomsskole. Og kommunen unngår å bli påført vedlikeholdskostnader som kan oppstå i gamle bygninger. Selg unna – og gi heller støtte til arrangementer.
  • Det må reduseres i sentraladministrasjonen i kommunen. I de siste par årene har administrasjonen vokst (for) mye. Her kan det spares slik at tjenestetilbudet kan skjermes.
  • Jobb for mer samarbeid med nabokommuner. På sikt kanskje også sammenslåing av kommuner. Det koster for mye når vi skal gjøre alt på egenhånd i små kommuner.

Vi har forståelse for at flertallet innfører eiendomsskatt. Dette er penger som går rett i kommunens kasse, mens inntektsskatten betales inn til staten. En viktig faktor for å få mye inntektsskatt tilbake er at det bor barn i kommunen. Derfor må vi gjøre det attraktivt for barnefamilier å bo i Sør-Odal. Da holder det ikke med det vedtaket kommunestyret gjorde om at det alltid skal være tomter tilgjengelige. Vi må tilby innflyttere gode skoler for barna og et godt fritidstilbud.

I forrige kommunevalgkamp sa vi at ungdomsskolen måtte bygges før rådhuset. Vi fryktet at flertallet ville bygge rådhuset før ungdomsskolen. Og vi fikk rett. Flertallet valgte rådhus i stedet for ungdomsskole. Nå er tiden inne for et nytt flertall i Sør-Odal - et flertall med ryggrad og mot til å ta de riktige valgene. Vi vil bidra til et nytt flertall i neste valg. Og vi oppfordrer deg som stemmer til å bidra, ved stemme på et nytt flertall.

Fra årsmøtet i Sør-Odal KrF
Ole Tamlag og Audni Ferger

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar