7. desember 2010

Stopp raseringen!

Kommunestyret i Sør-Odal møtes tirsdag 7/12 for å behandle budsjettet for 2011. Også denne gangen ser det ut til at flertallet vil gå inn for reduksjoner i de viktigste tjenestene som kommunen tilbyr. De vil fortsette raseringen.

Det er allerede gjennomført sterke reduksjoner både i velferd (helse/omsorg) og i skolene. Og nå foreslås det ytterligere reduksjoner i skolene. Dette er reduksjoner som tjenestene ikke tåler.

Flertallet bruker argumenter og begrunnelser som er misvisende. En av argumentene er at vi i Sør-Odal bruker mer penger per elev enn andre kommuner vi kan sammenligne oss med. Vi gjør det. Men årsaken er ikke at vi bruker for mye, vi bruker faktisk ikke nok en gang. Årsaken er at politikerne har valgt å drive mange små skoler. En slik modell er dyrere. Skal man ha en slik spredt skolestruktur, må man finne seg i at det koster.

Men en sak har de rett i - flertallet i kommunestyret. Kommunen har for store utgifter. Men reduksjonene må tas på andre områder. Kommunen må blant annet selge unna en del eiendommer. Det vil realisere kapital som kan brukes til å nedbetale lån, eller gjøre investeringer i de viktigste tjenestene, helse/omsorg og grunnskolen. Og det vil redusere driftskostnadene.

Her er tiltakslista som reduserer, men ikke raserer:
  • Reduser antall ansatte i sentraladministrasjonen. Kommunen er overadministrert. Bruk i stedet lønnsmidlene på de som jobber direkte mot bruker.
  • Selg byggene på Solbakken.
  • Gjør noe med skolestrukturen.
  •  Jobb for sammenslåing med nabokommuner.
Det finnes flere mulige tiltak. Og det må settes i gang tiltak nå. Det er nødvendig for å snu den negative økonomiske utviklingen, som fører til rasering av de viktigste tjenestene.

Flertallet av folket i Sør-Odal vil ikke ha det foreslåtte budsjettet. Nå må kommunestyret vise at de som folkevalgte lytter til folket. Kommunestyret må be om et nytt budsjettforslag, basert på helt andre forutsetninger. Hvis de ikke gjør det, bør folket velge nye personer ved neste valg!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar