27. mai 2011

Verdig gravplass

Sør-Odal kommune har for høye utgifter på grunn av vanstyre og feil beslutninger av det politiske flertallet i en årrekke. Så når rådmannen i Sør-Odal foreslår å spare ved å utsette erverv av ny grunn til kirkegården ved Oppstad, gjør han nok den jobben han føler politikerne venter av ham. Men en slik beslutning vil være feil. Formannskap og kommunestyre bør si nei til forslaget.

Plasseringen av gravsteder rører ved våre hjerter, følelser og tradisjoner. Det ligger dypt forankret i oss at våre avdøde skal gravlegges på den kirkegård
vi hører til. Oppstad kirke er den fjerde kirken på et kirkested som har blitt benyttet siden 1200-tallet. Det vil være respektløst mot historien å bestemme at de som hører til Oppstad skal benytte andre kirkegårder. Og viktigst av alt, det vil være uverdig både for den som gravlegges og for de etterlatte.

Vi i Kristelig Folkeparti har lenge pekt på at kommunen må ta drastiske grep i økonomien. Men dette må først og fremst gjøres ved å redusere gjeld ved salg av eiendommer, og redusere kostnadene til en ledelsestung kommune.

Kommunen plikter ifølge kirkeloven å holde kirkebygg og kirkegårder. Og det er kommunen som skal dekke kostnadene til kirkeverge, kirketjenere, kontorpersonell og kantorer (organist). Vi mener Sør-Odal kommune kan spare innenfor dette området ved å søke et samarbeid med Nord-Odal om felles kirkeverge. Det bør gjennomføres en utredning hvor kommunestyrene i de to kommunene sammen inviterer menighetsrådene og fellesrådene til å delta i utredningen. Det er viktig at en beslutning om felles kirkeverge forankres i menighetene.

Vår oppfordring er at formannskapet beslutter erverv av ny grunn ved Oppstad kirke snarest, og bestemmer at et samarbeid med Nord-Odal skal utredes.

Ole Tamlag, listetopp
KrF/V Sør-Odal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar