17. juni 2011

Egoistenes skoledebatt?

Jeg har med vilje avsluttet overskriften med et spørsmålstegn. For dette er ikke et innlegg hvor jeg beskylder noen for egoisme. Jeg vil derimot advare mot egoisme. Skoledebatten i Sør-Odal har antagelig bare så vidt startet. Det er langt fram før vi ser en konklusjon om hvordan skolestrukturen skal se ut. I de vurderingene vi skal gjennom må vi se bort fra egoistiske argumenter. Vi må finne ut hva som er best for hele Sør-Odal.

I Glåmdalen fredag 17. juni hadde Stina E. Fjeld Haukerud og Anja Granli Kværne et godt innlegg om hvor viktig det er at det tilbys en likeverdig skole for alle elevene i
kommunen. Det bør altså ikke brukes uforholdsmessig mye ressurser på grendeskolene, slik at den største skolen på Korsmo får mindre per elev. Dette har Haukerud og Kværne helt rett i. Men dét trenger likevel ikke bety at alle grendeskolene skal legges ned. For vi må se lenger fram i tida, og ta hensyn til mange faktorer.

Skoleutredningen som ble lagt fram av Rådmannen går verken dypt nok inn i tematikken, eller ser bredt nok på hvordan Sør-Odal skal se ut i framtiden. Vi må gjøre Sør-Odal til en kommune hvor folk ønsker å bo. Derfor må vi planlegge hvor folk skal bo. Vi må ta hensyn til hvor det finnes tomteareal, hvor butikker og næringsliv ligger og skal ligge, og hvor det er gunstig å bo med tanke på pendling til jobb. Dette vil gi oss svaret på hvor skolene bør ligge, og hvor mange skoleplasser vi trenger i fremtiden. I et slikt perspektiv vil det for eksempel være galt å beslutte at Ullern skole skal legges ned. Denne skolen ligger gunstig plassert med tanke på de faktorene som er viktige for nye boligområder i fremtidens Sør-Odal.

Sør-Odal har blitt styrt inn i en økonomisk krise av politikere som i en årrekke har tatt feil beslutninger. Nå må vi bruke det vi har i kommunen til å ruste oss best mulig for fremtiden. Nylig gikk formannskapet inn for å utsette beslutningen om skolene til etter valget. Jeg tror de var redde for å fatte en upopulær beslutning, som vil føre til velgerflukt i valget til høsten. Men du som velger bør ikke la deg lure. Husk at det er de partiene som sitter i kommunestyret i dag som har styrt oss inn i krisen. Du bør ikke feste lit til at de kan styre oss ut av krisen igjen. Det er behov for nye politikere og et nytt flertall. Vi i KrF/V har ikke konkludert i skoledebatten. Vi garanterer at vi skal se på helheten i Sør-Odal, før vi trekker konklusjonen om hvor mange skoler vi skal ha, og hvor de skal ligge. Derfor ber vi om din stemme ved valget, slik at vi blir sterke nok i kommunestyret til å gjøre dette.

Ole Tamlag, ordførerkandidat
KrF/V Sør-Odal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar